◄ Allah Sentiasa Disisi Kita ►

Archive for 2010

TM Million Ringgit Kick Challenge -OleOleOle...

Yeah..! lama gila aq tak update blog nie...: hehehe..!

saja ja..
nk habaq kata da bnda bes kt SP, KEdah..
depa wat lwan sepak penalti lak..
maklumla, skrang kan musim piala dunia...
TM pon pa lagi, wat keja la..! nk promosikan Fifa World Cup nie...

nie de gambar orang sepak-menyepak...






Read more...

Mother's Heart

Bismillahirrahmanirrahim.....










Cuba kita bayangkan, seorang wanita, yg kita andaikan mungkin bukan muslim, sanggup mengorbankan dirinya semata-mata untuk kehidupan anaknya....hhuhu...!

Tapi, kita beragama Islam, orang melayu, aman damai, tanpa bencana alam yang dahsyat, mengapa kita sanggup memperakukan anak kita sedemikian. Kalau anak "terlanjur", sapa suruh tak pikir dulu sebelum "buat"?

Sesungguhnya, orang bukan Islam pon menghargai anugerah yang tertenilai itu dengan nyawanya sendiri. Walaupon itu anak "haram".
Renung-renungkanlah bersama
Wallahualam.....

Read more...

Pesan Nabi Muhammad S.A.W

Pesan Nabi sebelum Tidur -1 Minit

Assalamualaikum. .. Untuk manfa'at bersama..... ....

SEBELUM Tidur
Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )
Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara , yaitu :
1. Sebelum khatam Al Qur'an ,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir ,
3. Sebelum para muslim meredhoi kamu ,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....
"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' ( 3 x )

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku , maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhoi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )

Dan , perbanyaklah bertasbih , bertahmid , bertahlil , bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Subhanalloohi Walh amd ulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x )

Sekian untuk ingatan kita bersama.

* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati...


(Doa Ingt pElajarAn)



Read more...

Budak Derdap



Ahli Pencinta Alam Bukit Derdap! Komen Nga....!


Natang pa nie?



Nie semut jenis pe ek? BEsat Giler..!



Cheryll Utan!


Tongkat Ali Baba...!


Nielah kureng stamina...wakaka! Guro jew Chift...wakaka!
Read more...

Kesan Matahari kepada Mata

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:mqmVq3tvVbMg3M

Tahukah anda, mendedahkan mata kepada cahaya matahari tanpa pelindung mata yang sesuai boleh menyebabkan beberapa perkara berikut berlaku :

* Kerosakan fotokimia kepada penerima cahaya dalam mata

* Menyebabkan lapisan sensitif dalam mata terbakar tanpa disedari

* Kerosakan pada hujung saraf

* Kanta mata bertukar menjadi kabur (katarak)

Kesan ini terjadi bukan saja disebabkan cahaya boleh nampak, misalnya dari matahari, tetapi juga dari cahaya tidak boleh nampak (tenaga) seperti Infra Merah (IR) dan Ultra Ungu (UV).

Cahaya UV boleh menyebabkan katarak dan ‘sunburn’ (kesan pada kulit disebabkan panas matahari). IR pula boleh merosakkan tisu kanta mata dan kesannya mata akan menjadi kabur.

Kerosakan mata yang dialami kesannya akan dapat dirasakan beberapa jam kemudian, antaranya mata mula berasa pedih, berair dan menjadi kabur.

Tahap kerosakan mata seseorang yang melihat matahari tanpa alat pelindung bergantung selama mana pendedahannya kepada cahaya berkenaan.



Oleh kerana itu, ada dua kaedah untuk melihat atau mencerap matahari, iaitu menggunakan penuras yang direka khas seperti Polyster atau Cermin Questar serta pancaran dari teleskop/binokular atau cermin kecil.





Read more...

Haha....Berubah!

haha.....atas bukit yg indah di Daerah Aq...!
*Transform...
|
|
|
|
Shuuu2...!

wuekkk2...! mama....! he3..!
Nie bru lpas lahir, de la lam bbrpa bulan..wakaka!

abcdefg....12345..!
Nie lak, di tadika...bru kenal No. dan huruf...

kami kan...suke kan...makan kan...wakaka..!
Nie lak, mase bru masuk skolah, keje kan kan kan jew...wakaka!




Yeah...! yeye, dpt result (UPSR)
bru lpas darjah 6...wakaka!

Lah....math, science, dalma BI...(2006)
Nie masa form 1....haha..!

Yeah..! -_- 8A...waklkaka!(PMR)
BRu lpas PMR, dah p clubiing....wakaka..!


Huuuu.....SPM Fizik, BIO, ADD MAth, Chemistry PA...wawwawaa...!
Susah TOl....ahhahaha..!

Dan last skali, kerja N berkeluarga....wawawa.!
Susah tol blajar...tpi x kisah la...tok our future...wakaka!!


Klik : \|/

WAJIB MENUNTUT ILMU AGAMA DAN KELEBIHANNYA

Read more...

Kuceing VS Kambing...

Ish2...melampau tol kambing nie...!


Baris, ketua polis kuceing nk lalu....wakaka!

Anjing1: ish2, tuan cing dtang, baris2...
Anjing2: wah....cepat la oooi...dya buka kung fu dya satgi....naya ja, wakaka!





Read more...

Saleem _Demi Cinta Album


Demi Cinta 2009

Demi Cinta 2009

Kali ini aku share dengan korang album terbaru daripada Saleem “Demi Cinta” untuk korang download. Kalau korang dah download dan rasa puas hati dengan lagu-lagu yang terdapat dalam album nie korang pergilah beli cd yang original :) bukan apa ini bertujuan untuk support industri music Malaysia.

Tracklisting

01. Saleem – Benarkah Kerana Cinta

02. Saleem – Tinggal Kenangan

03. Saleem – Benci Tapi Rindu

04. Saleem – Gerimis Mengundang

05. Saleem – Bunga Tanjung

06. Saleem – Stanza Sepi Sekeping Hati

07. Saleem – Terlena

08. Saleem – Gelombang

09. Saleem – Biarlah Bulan Bicara

10. Saleem – Mustika

11. Saleem – Blues Cinta

12. Saleem -Tamu Jiwa

Click untuk Download –>> Saleem - Demi Cinta [2009]






Read more...

Orang KaYa Malaysia!

1) Tan Sri Robert Kuok Hock Nien (Kerry Group/Kuok Group) RM42.76 bilion
2) Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) RM27b
3) Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) RM11.92b
4) Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) RM10.86b
5) Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) RM10.38b
6) Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) RM7.09b
7) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (Al-Bukhary Foundation) RM6.01b (FACEBOOK) (UNIVERSITY)
8) Puan Sri Lee Kim Hua (Genting Group) RM4.4b
9) Tan Sri Tiong Hiew King (Rimbunan Hijau) RM3.5b
10) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (Berjaya Group) RM3.2b

sumber : mStar





Read more...

Kuceing II..

























Read more...