◄ Allah Sentiasa Disisi Kita ►

Archive for 12/1/09 - 1/1/10

7 Cara Menangkis Virus Ukhuwah

Dalam surat Al-Hujurat, Allah swt memaparkan 7 sikap bagi kita untuk membasmi virus-virus ukhuwah yang bisa menghancurkan kekuatan ukhuwah yang telah dibina.

1. Tabayyun yang bererti mencari penjelasan dalam setiap maklumat yang diterima dan mencari bukti kebenaran informasi yang diterima. Allah swt berfirman: "Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasiq membawa berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (QS 49:6)

2. 'Adamus Sukhriyyah, ertinya tidak memperolok-olokkan orang atau kelompok lain. Firman Allah swt: "Wahai orang-orang yang beriman janganlah satu kaum memperolok-olokkan kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang memperolok-olokkan)." (QS 49:11). Mampukah kita untuk meninggalkan tradisi sukhriyyah dan perasaan ana khairun minhu (saya lebih baik daripadanya), yaitu perasaan 'sombong' seperti yang dimiliki iblis? Inilah persoalan yang perlu ditanya pada diri.

3. Tidak mencela orang lain. Ini ditegaskan dengan firman-Nya: 'Dan janganlah kamu mencela diri sendiri'. Mencela sesama muslim, oleh ayat ini dianggap mencela diri sendiri, sebab pada hakikatnya kaum muslimin dianggap satu kesatuan. Apalagi jika celaan itu berkait dengan kedudukan dan kebendaan di dunia. Allah sendiri menyuruh Rasul dan orang-orang yang mengikutinya untuk bersabar atas segala kekurangan orang-orang mukmin. (Lihat QS, 18:28)

4. Meninggalkan panggilan dengan sebutan-sebutan yang tidak baik terhadap sesama muslim. Ini berdasarkan firman Allah swt: "Dan janganlah kamu saling memanggil dengan sebutan-sebutan (yang buruk)." (QS 49:11) Tanabuz dalam bentuk yang paling parah adalah berupa pengkafiran terhadap orang yang beriman. Pada kenyataannya masih saja ada orang atau kelompok yang dengan begitu mudahnya menyebut kafir kepada orang yang tidak tertarik untuk masuk ke dalam kelompok tersebut.

5. Ijtinabu Katsirin minadzdzan di mana Allah swt berfirman: "Wahai orang-orang yang beriman jauhilah kebanyakan dari prasangka, karena sebagian prasangka itu dosa." (QS 49:12) Pada dasarnya seorang muslim harus berbaik sangka terhadap sesamanya, kecuali jika ada bukti yang jelas tentang kesalahan tersebut.

6. Tidak mencari-cari kesalahan dan aurat orang lain. Perbuatan ini amat dicela Islam. Allah swt amat suka bila kita berusaha menutup aib saudara kita sendiri. Firman Allah swt: "Dan janganlah kamu sekalian mencari-cari kesalahan (dan aurat) orang lain." (QS 49:12)

7. Allah swt menegaskan: "Dan janganlah kamu sekalian menggunjing sebagian lain.Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati?..." Ghibah sebagaimana yang dijelaskan Rasulullah saw adalah menceritakan keburukan dan kejelekan orang lain. Ketika seseorang menceritakan kejelekan orang lain, maka ada dua kemungkinan yang terjadi. Pertama, jika yang diceritakannya benar-benar terjadi maka itulah ghibah. Kedua, jika yang diceritakannya itu tidak terjadi bererti ia telah memfitnah orang lain. Begitu besarnya dosa ghibah, sampai Allah SWT menyamakan orang yang melakukannya dengan orang yang memakan bangkai saudaranya sendiri.


Wallaahu'alam....

http://farm4.static.flickr.com/3391/3544121811_6d1ef8918f.jpg?v=0

Read more...

Car Concept

Nie semua konsep kereta yang diketahui....
Selepas nie konsep kereta yang tak diketahui pulak...tapi 'cool' dan cam x logik le....!


http://funtastickodesign.files.wordpress.com/2009/11/protonsuv01-enigma.jpg?w=500&h=400
Konsep Kereta Proton Dalam Kategori Kenderaan SUV [Sport Utility Vehicles].


http://funtastickodesign.files.wordpress.com/2009/10/sketch-warna-slamba-51.jpg?w=500&h=353
Yang edit sendiri oleh slamba.


http://img134.imageshack.us/img134/4287/dsc00548ad1.jpg
Myvi GPX New R


http://www.yosax.com/car_images/honda-fc-sport-car-concept.jpg

http://www.carbodydesign.com/archive/2009/06/25-california-car-design-exhibition/Honda-FC-Sport-Concept-lg.jpg
Honda FC Sport Concept


http://psipunk.com/wp-content/uploads/2009/05/futurism-honda-fuzo-concept-flying-car-01.jpg

http://www.autoevolution.com/images/news/gallery/medium/honda-fuz-o-futuristic-flying-car-concept-medium_4.jpg
Honda Fuzo futuristic flying car concept


http://www.designboom.com/cms/images/ridnew/honda-zeppelin1.jpg
Honda Zeppelin


http://www.cars-show.org/wp-content/uploads/2009/10/lotus-exige-segway-small-concept-car-01.jpg
Lotus Exige Segway small concept car


http://3.bp.blogspot.com/_3gCpF5NV4OI/SNx6MnjmhtI/AAAAAAAAAG8/XUaYhRqMq8o/s400/Lotus+Hot+Wheels+Concept+Car.jpg

http://www.lotusesprit.com.au/news/lotus-hot-wheels-concept1.jpg
Lotus hot-wheels car concept


http://4.bp.blogspot.com/_mxVVX-SZq6c/SZksuLFkHFI/AAAAAAAABpc/2xGXWgYPcwE/s400/2010-LOTUS-EUROPA-i6-MID.jpg
2010-LOTUS EUROPA i6


http://www.waymotor.com/img/1607-Mitsubishi-Double-Shotz-Concept-Car.jpg

http://www.waymotor.com/img/1606-Mitsubishi-Double-Shotz-Concept-Car.jpg

http://www.carbodydesign.com/archive/2007/11/05-mitsubishi-double-shotz-hot-wheels-concept/_Mitsubishi-Double-Shotz-Concept-1.jpg
Mitsubishi Double Shotz Concept Car


http://www.tuvie.com/wp-content/uploads/peugeot-angel-car-concept1.jpg

http://www.tuvie.com/wp-content/uploads/peugeot-angel-car-concept2.jpg
Peugeot Angel car concept


http://www.techshout.com/images/peugeot-flux-car-concept.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_mxVVX-SZq6c/SoeWizzKEBI/AAAAAAAADfA/fl9lNZFn2Zs/s400/peugeot-flux-car-concept.jpg
Peugeot Flux car concept


http://4.bp.blogspot.com/_mxVVX-SZq6c/SqjI-v_fJUI/AAAAAAAAD0A/88jwuTLtlNQ/s400/RC-Z-Peugeot-Concept-Car-3.jpg
RC-Z Peugeot Concept Car


http://4.bp.blogspot.com/_mxVVX-SZq6c/SnqifOybNwI/AAAAAAAADPc/1oDgOEA9gbg/s400/Peugeot+moville+concept+car+1.jpg
Peugeot Moville concept car


http://trendsupdates.com/wp-content/uploads/2009/05/peugeot-shoo-car-concept-with-solar-panel1.jpg

http://feelgizmos.com/wp-content/uploads/2008/08/peugeot-shoo-car-concept-with-solar-panel2.jpg
Peugeot Shoo car concept with solar panel



http://3.bp.blogspot.com/_mxVVX-SZq6c/So7V0QBVBWI/AAAAAAAADk0/AZXQsXmJK-U/s400/Peugeot-OXO-Concept-Car-2.jpg
Peugeot OXO Concept Car


http://images.loqu.com/contents/821/153/image/BMW-ZX-6-Concept-2-lg.jpg

http://images.loqu.com/contents/821/153/image/bmw-zx-6-concept2.jpg
BMW ZX 6 Concept


http://feelgizmos.com/wp-content/uploads/2008/06/bmw-gina-concept-car2.jpg
BMW Gina concept car


http://imagesme.net/tuvie/nasa-car-concept2.jpg
nasa car concept


http://www.tuvie.com/wp-content/uploads/bmw-lovos-concept-car1.jpg

http://www.tuvie.com/wp-content/uploads/bmw-lovos-concept-car2.jpg
BMW Lovos concept car [nie nak wat kereta tuk filem mutan leh la..he3...]


http://1.bp.blogspot.com/_mxVVX-SZq6c/So1dTnsblNI/AAAAAAAADho/BQDfL6j4xms/s400/Citizen-VW-Concept-Car-1.jpg
Citizen VolksWagen Concept Car


http://imagesme.net/tuvie/vw-ego-2028-electric-car1.jpg

http://imagesme.net/tuvie/vw-ego-2028-electric-car2.jpg

http://psipunk.com/wp-content/uploads/2008/12/futuristic-car-volkswagen-ego-car-concept-for-2028-05.jpg
Volkswagen Ego car concept for 2028




Dah la letih la nak letak banyak2...
korang tengok la kt sini...HERE





Read more...

Kereta Baru 2009 [Sudah Dilancarkan]

http://funtastickodesign.files.wordpress.com/2009/03/proton-exora-interior-large.jpg


http://funtastickodesign.files.wordpress.com/2009/03/proton-exora-seats-dash-highres.jpg?w=500&h=354


http://funtastickodesign.files.wordpress.com/2009/03/proton-exora-meter-panel-hires-large.jpg?w=499&h=353

Korang rase nie kereta ape ek?
Lu Pikir La Sendiri.... :d:d:d:d:d:d:d:d:d:d


Sumber: Funtasticko Design
Read more...

OST Campur

01. Aizat - kau Aku ♫ OST Merah Putih
02. Hujan - Jiwa Kelajuan ♫ OST Impak Maksima
03. Douglas Lim & Chelsia Ng - Masih Jua ♫ OST Ghost at 8TV
04. Bau - Warkah ♫ OST Sindarela
05. Ungu - Sesungguhnya ♫ OST Soleha
06. Rama Band - Saat-saat Terindah ♫ OST Cinta Untuk Ain
06. Ozone - Numa-Numa ♫ OST Chicken Little
07. ♫ OST Ayat-Ayat Cinta
08. ♫ OST Barbi3
09. ♫ OST Transformers 2
10. ♫ OST Terminator Salvation
Read more...

OST Filem/ Drama [MASIAH]

01| Kehidupan Biasa Ku ► OST Nur Kasih
02| Yasin - Nur Kasih ► OST Nur Kasih
03| Nabil ft Ajai - Lu PikirLah Sendiri ► OST Cinta Meriam
04| Sepah -Silalalitamplom ► OST Bujang Sepah
05| Cinta Madinah Opening Song ► OST Cinta Madinah
06| Astro Ceria ► OST Geng Bas Sekolah
07| James Baum, Doul ft Hani - 'Cik Adik' ► OST Filem Bohsia
08| Stacy ft Adam - Menggegar Dunia ► OST MySpy
09| Maya Karim - Di Sudut Gelap Mentari ► OST Anak Halal
10| Relity Bites - Lucy In The Loo ► OST Kami The Movie
11| Laila's Lounge - Mawar Khayalan ► OST Kami The Movie
12| Harmacy - Riuh ► OST Kami The Movie

13| Dragon Red – k.a.m.i (kerana aku masih ingat) ► OST Kami The Movie
14| Meor – Hari hari Autistik ► OST Kami The Movie
15| Twickheads – Guris ► OST Kami The Movie
16| Telebury – Stars Belong To Us ► OST Kami The Movie
17| Love Me Butch – This is our YearOST Kami The Movie
18| Sharidir – Kamu ► OST Kami The Movie
19| Bittersweet – going into the big black hole ► OST Kami The Movie
20| Koffin kanser – Berong ► OST Kami The Movie
21| The Aggrobeats – We Got Soul ► OST Kami The Movie
22| They Will Kill Us All – Secret Episodes ► OST Kami The Movie
23| Butterfingers – 1000 tahun (kami mahu hidup) ► OST Kami The Movie
24| Duta - Dunia Baru ► OST Dunia Baru The Movie
25|
Duta feat Baizura Kahar - Cinta Antara Kita ► OST Dunia Baru The Movie
26| Hetty Sarlene - Siapa Diri Ku Di Sisi Mu ► OST Dunia Baru The Movie
27| Duta - Milik Ku ► OST Dunia Baru The Movie
28| Melly Goeslow - Haramkah ► OST Ketika Cinta Bertasbih
29| Ayu sitha - Tuhan Berikan Aku Cinta ► OST Ketika Cinta Bertasbih
30| Melly Goeslow ft Amee - Ketika Cinta Bertasbih ► OST Ketika Cinta Bertasbih
31| Dia Fadila - Satu Ruang ► OST Selamat Pagi Cinta
32| Selamat Pagi Cinta [Violin Instrumental] ► OST Selamat Pagi Cinta
Read more...

FORTE lagi...

Lihat untuk galeri penuh daripada sesi test drive di Namyang R & D Center.

KIA052
KIA 081
KIA049
KIA032
KIA033
KIA041
KIA 077
KIA036
KIA 076
KIA044
KIA035
KIA051
KIA 078
KIA046
KIA045
KIA040
KIA034
KIA037
KIA 082
KIA 079
KIA050
KIA053
KIA 083
KIA 084
KIA031
KIA043
KIA039
KIA047
KIA038
KIA048
KIA 080
KIA042

fortekoup2010_36
fortekoup2010_01
fortekoup2010_11
fortekoup2010_33
152056
fortekoup2010_32
fortekoup2010_13
fortekoup2010_28
fortekoup2010_49
fortekoup2010_37
fortekoup2010_53
fortekoup2010_42
fortekoup2010_22
fortekoup2010_23
fortekoup2010_03
fortekoup2010_31
fortekoup2010_27
fortekoup2010_08
fortekoup2010_21
fortekoup2010_05
fortekoup2010_15
fortekoup2010_16
fortekoup2010_44
152006
fortekoup2010_29
fortekoup2010_48
fortekoup2010_24
fortekoup2010_12
fortekoup2010_56
152055
fortekoup2010_38
fortekoup2010_35
fortekoup2010_46
fortekoup2010_45
fortekoup2010_51
fortekoup2010_09
fortekoup2010_04
fortekoup2010_07
fortekoup2010_50
fortekoup2010_25
fortekoup2010_55
fortekoup2010_30
fortekoup2010_17
fortekoup2010_34
fortekoup2010_20
fortekoup2010_41
fortekoup2010_14
fortekoup2010_18
fortekoup2010_43
fortekoup2010_19
fortekoup2010_26
fortekoup2010_47
fortekoup2010_02
fortekoup2010_39
fortekoup2010_40
fortekoup2010_54
fortekoup2010_57
152005
fortekoup2010_52
fortekoup2010_06
fortekoup2010_10
Read more...