◄ Allah Sentiasa Disisi Kita ►

Archive for 2/1/10 - 3/1/10

Budak Derdap



Ahli Pencinta Alam Bukit Derdap! Komen Nga....!


Natang pa nie?



Nie semut jenis pe ek? BEsat Giler..!



Cheryll Utan!


Tongkat Ali Baba...!


Nielah kureng stamina...wakaka! Guro jew Chift...wakaka!
Read more...

Kesan Matahari kepada Mata

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:mqmVq3tvVbMg3M

Tahukah anda, mendedahkan mata kepada cahaya matahari tanpa pelindung mata yang sesuai boleh menyebabkan beberapa perkara berikut berlaku :

* Kerosakan fotokimia kepada penerima cahaya dalam mata

* Menyebabkan lapisan sensitif dalam mata terbakar tanpa disedari

* Kerosakan pada hujung saraf

* Kanta mata bertukar menjadi kabur (katarak)

Kesan ini terjadi bukan saja disebabkan cahaya boleh nampak, misalnya dari matahari, tetapi juga dari cahaya tidak boleh nampak (tenaga) seperti Infra Merah (IR) dan Ultra Ungu (UV).

Cahaya UV boleh menyebabkan katarak dan ‘sunburn’ (kesan pada kulit disebabkan panas matahari). IR pula boleh merosakkan tisu kanta mata dan kesannya mata akan menjadi kabur.

Kerosakan mata yang dialami kesannya akan dapat dirasakan beberapa jam kemudian, antaranya mata mula berasa pedih, berair dan menjadi kabur.

Tahap kerosakan mata seseorang yang melihat matahari tanpa alat pelindung bergantung selama mana pendedahannya kepada cahaya berkenaan.



Oleh kerana itu, ada dua kaedah untuk melihat atau mencerap matahari, iaitu menggunakan penuras yang direka khas seperti Polyster atau Cermin Questar serta pancaran dari teleskop/binokular atau cermin kecil.





Read more...

Haha....Berubah!

haha.....atas bukit yg indah di Daerah Aq...!
*Transform...
|
|
|
|
Shuuu2...!

wuekkk2...! mama....! he3..!
Nie bru lpas lahir, de la lam bbrpa bulan..wakaka!

abcdefg....12345..!
Nie lak, di tadika...bru kenal No. dan huruf...

kami kan...suke kan...makan kan...wakaka..!
Nie lak, mase bru masuk skolah, keje kan kan kan jew...wakaka!




Yeah...! yeye, dpt result (UPSR)
bru lpas darjah 6...wakaka!

Lah....math, science, dalma BI...(2006)
Nie masa form 1....haha..!

Yeah..! -_- 8A...waklkaka!(PMR)
BRu lpas PMR, dah p clubiing....wakaka..!


Huuuu.....SPM Fizik, BIO, ADD MAth, Chemistry PA...wawwawaa...!
Susah TOl....ahhahaha..!

Dan last skali, kerja N berkeluarga....wawawa.!
Susah tol blajar...tpi x kisah la...tok our future...wakaka!!


Klik : \|/

WAJIB MENUNTUT ILMU AGAMA DAN KELEBIHANNYA

Read more...

Kuceing VS Kambing...

Ish2...melampau tol kambing nie...!


Baris, ketua polis kuceing nk lalu....wakaka!

Anjing1: ish2, tuan cing dtang, baris2...
Anjing2: wah....cepat la oooi...dya buka kung fu dya satgi....naya ja, wakaka!





Read more...

Saleem _Demi Cinta Album


Demi Cinta 2009

Demi Cinta 2009

Kali ini aku share dengan korang album terbaru daripada Saleem “Demi Cinta” untuk korang download. Kalau korang dah download dan rasa puas hati dengan lagu-lagu yang terdapat dalam album nie korang pergilah beli cd yang original :) bukan apa ini bertujuan untuk support industri music Malaysia.

Tracklisting

01. Saleem – Benarkah Kerana Cinta

02. Saleem – Tinggal Kenangan

03. Saleem – Benci Tapi Rindu

04. Saleem – Gerimis Mengundang

05. Saleem – Bunga Tanjung

06. Saleem – Stanza Sepi Sekeping Hati

07. Saleem – Terlena

08. Saleem – Gelombang

09. Saleem – Biarlah Bulan Bicara

10. Saleem – Mustika

11. Saleem – Blues Cinta

12. Saleem -Tamu Jiwa

Click untuk Download –>> Saleem - Demi Cinta [2009]






Read more...

Orang KaYa Malaysia!

1) Tan Sri Robert Kuok Hock Nien (Kerry Group/Kuok Group) RM42.76 bilion
2) Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) RM27b
3) Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) RM11.92b
4) Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) RM10.86b
5) Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) RM10.38b
6) Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) RM7.09b
7) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (Al-Bukhary Foundation) RM6.01b (FACEBOOK) (UNIVERSITY)
8) Puan Sri Lee Kim Hua (Genting Group) RM4.4b
9) Tan Sri Tiong Hiew King (Rimbunan Hijau) RM3.5b
10) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (Berjaya Group) RM3.2b

sumber : mStar





Read more...

Kuceing II..

























Read more...

As a Muslim, I will not celebrate Valentine's Day

Oleh Mohd Hariri Bin Haji Daud Mohamad,
(Penulis Governments Penjara Panel),
Majalah cahaya rilis pada bulan Februari 2009.

Tanggal 14 Februari setiap tahun untuk tarikh menunggu-ditunggu oleh pasangan sebagai hari untuk memperingati ganda dan mengungkapkan cinta sejati kepada pasangan masing-masing dipercayai. Amalan-amalan seperti kebalikan dari ini sudah menjadi remaja dan tentu Christians.Thus Taqwim tahunan, pemuda Islam di Malaysia tidak terjejas dan dipanggil untuk merayakan peringatan Hari Belong (Valentines Day) diraikan pada tarikh 14 Februari ini. Jelas bahawa perayaan Hari Belong ini dalam kehadiran Islam dan bertentangan dengan kepercayaan Islam itu sendiri.

Hari perayaan untuk merayakan tindakan tersebut bertentangan dengan Belong syara 'kerana mempunyai unsur-unsur iman Kristian dan menyebabkan kebobrokkan moral. Di samping itu, respons tidak menguntungkan dirai dengan adegan-adegan seperti dua kejahatan-dua kali ganda, hatta berpeleseran menyebabkan tindakan seks.

Hari ini adalah dianggap "hari bulan madu" bagi pemuda sehingga mereka boleh merendam martabat untuk membuktikan cinta mereka yang mereka cintai. Memang, budaya meniru budaya barat yang kesalahan dan mencampurkan hal-hal sesuai dengan keyakinan agama-agama lain adalah kepercayaan dalam kehadiran Islam.
Dengan kata lain kaum muslim tidak boleh bercampur iman dan liturgi Islam dengan agama lain iman dan liturgi. Hal ini didasarkan pada kata-kata Allah yang bermaksud "Katakanlah (wahai Muhammad):" Wahai orang-orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah. Dan aku tidak akan menyembah apa yang kamu ibadah, dan anda tidak akan menyembah apa yang aku sembah. Untuk kamu agama kamu, dan bagiku agamaku. "(QS Al-Kafirun ayat 1-6)

Nabi SAW adalah benar-benar melarang kita daripada meniru orang-orang Yahudi dan Kristian dalam budaya hadith yang bermaksud, "anda juga akan jejak mereka (Yahudi dan Kristian) leher dengan leher, sampai anda sehasta oleh sehasta mereka akan peduli bahkan jika mereka masuk ke dalam lubang biawak. Karena sahabat bertanya: "Apakah orang-orang Yahudi dan Kristian? Dia berkata: "Siapa lagi kalau bukan mereka."
Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor telah dinyatakan di Negeri Selangor Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Time 1 / 2006 pada tarikh 21 Februari 2006 telah memutuskan bahawa amalan merayakan Hari Valentine tidak pernah ditetapkan oleh Islam. Festive roh yang mempunyai unsur-unsur Kristian dan baik dicampur dengan perbuatan jahat dalam keadaan konflik dan dilarang oleh Islam ".
Mufti dari Australia juga telah bersetuju untuk memutuskan bahawa amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh Islam, seperti yang dibahas di Jawatankuasa Kebangsaan Muzakarah Fatwa Majlis Hal Ehwal Islam ke Malaysia adalah 71-diadakan pada 22-24 November 2005 yang lalu.

Dalam sejarah Valentine, boleh dengan jelas dinyatakan bersalah kebudayaan Kristian, mengatakan Hari Valentine dari kematian tragis seorang paderi bernama St. Valentine yang terbunuh oleh seorang raja yang bernama Rom Raja Claudius II (268-270m).

Mulai dari cerita ini mereka telah mengabdikan Santo Valentine sebagai tokoh besar dalam mempertahankan cinta dan dianggap sebagai simbol kegigihan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi usaha-usaha life.So, 14 Februari dibuat perwakilan di hari memperingati kematian St . Valentine dianggap sebagai upacara keagamaan dan masyarakat Kristian.

Oleh kerana itu, Islam menyeru semua umat Islam khususnya pemuda Muslim untuk tidak merayakan perayaan Hari Belong dan menghindari hal-hal yang boleh menimbulkan sikap untuk perayaan. Berikut adalah sikap yang harus dielakkan oleh pemuda Muslim di Hari Belong To:

1 - Sikap untuk keluar bandar dan mengadakan upacara saling tercinta untuk merayakan hari itu dengan mengadakan pesta atau acara serupa.
2 - Menghantar kad ucapan kata-kata yang dicetak dan kad Hari Valentine yang pari-ray gambar yang telah menjadi simbol dari dua sayap iman Kristian.
3 - Menulis Perkataan cinta pidato dalam kad yang dihantar untuk menyatakan keinginan untuk mencintai dicintai kerana juga memaparkan sikap perasaan bahagia dan percaya pada hari itu.
4 - Sebahagian besar negara-negara Barat, pesta diadakan bersama dengan hari itu dirayakan dengan festival dan tarian seksual. Sebahagian besar daripada mereka menghantar hadiah, seperti bunga mawar dan sekotak coklat untuk orang-orang yang mengasihi mereka.
5 - Menghantar mesej ringkas (SMS) kepada yang dicintai untuk mengungkapkan cinta dalam hubungannya dengan memperingati Hari tercinta (Hari Kasih Sayang) akan percaya bahawa sebagai tanda daripada "keajaiban" hari itu.

Namun, hanya sedikit yang bersedia untuk menaja perayaan Hari Belong dan menjual suvenir untuk memperingati hari yang mempengaruhi pemuda untuk membuka lembah makisat. Ironisnya, kaum muda mempertimbangkan respons ini sebagai simbol cinta dan kasih sayang tak terbahagi untuk pasangan. Islam melarang para pengikutnya berlebihan dalam ganda yang bersedia memberikan kehormatan bagi pasangan yang disayangi.

Memang, tindakan itu juga bertentangan dengan syara 'kerana itu juga menyumbang berlakunya perkara wakil dan perzinaan. Firman-Nya: "Juga tidak datang kamu mendekati zina: karena itu suatu kekejian dan jalan yang menuju kerosakan." 9Surah Al-Isra '; 32)

Orang tua harus juga memainkan peranan penting untuk memantau anak-anak mereka untuk tidak merayakan hari dan melewatkan hal-hal yang tidak membawa manfaat. Selain itu, pentadbiran sekolah dan universiti juga harus lebih proaktif untuk memastikan program ini tidak ada dan respon terhadap aktiviti hari bertukar mawar, kad ucapan dan sebagainya.

Sebagai kesimpulan, Islam memberikan panduan yang jelas dan membolehkan hubungan antara kasih sayang manusia dalam rangka syariah. Hubungan kasih sayang kepada orang tua, teman-teman dan sesama masyarakat boleh dilakukan setiap tujuh hari dan orang-orang yang akan mendapatkan `menutupi Arasy adalah salah satu dari mereka yang mengasihi berkasih (bertemu dan split) kerana Allah SWT.


Original : HERE Read more...

Di Sebalik Lagu "Wind Of Change".

Pernahkah anda mendngar lagu Wind Of Change oleh Kumpulan Scorpions?
Sebenarnya ada Sejarah yang terdapat dalam lirik lagu tersebut. Mungkin dah ramai orang sudah tahu perkara ini. Tapi aq baru jer taw pasal lagu nie. Tu pon cikgu sejarah aq yang bagitau. Aku try cari maklumat tentang lagu tu, tapi aq jmpa sebuah recana di Utusan Online yang bertarikh 09/11/2009. Korang bace la sendiri dan LU PIKIR LA SENDIRI...!

Rock, Scorpions dan Tembok Berlin

PADA tahun 1990, seorang anggota kumpulan rock Scorpions, Klaus Meine mencipta lagu Wind of Change. Lagu itu dimasukkan dalam album Crazy World. Ia pada mulanya tidak popular sehinggalah diterbitkan semula dalam bentuk single pada 1991.

Dan Wind of Change menguasai semua carta di Jerman dan juga seluruh Eropah. Scorpions sebuah kumpulan muzik rock. Tetapi pada masa yang sama Scorpions tidak memisahkan diri mereka sebagai seniman yang menangkap dan memberi reaksi kepada semua pergolakan sosial dan politik sekeliling mereka. Scorpions tidak hanya tahu muzik tetapi ambil tahu tentang politik.

Lagu Wind of Change membuktikan Scorpions mempunyai kepekaan yang tinggi terhadap hal-hal yang berlaku di sekeliling mereka. Hari ini genap 20 tahun runtuhnya Tembok Berlin yang menanda runtuhnya komunisme di Eropah Timur.

Wind of Change diinspirasikan daripada perubahan besar dalam sistem politik di Eropah Timur termasuk percantuman semula Jerman Timur dan Jerman Barat.

Scorpions juga memperlihatkan patriotisme yang tinggi kepada negara mereka. Kumpulan yang berasal dari Jerman ini menganggap peristiwa Tembok Berlin perlu diangkat dalam seni popular. Maka lahirlah lagu yang memberikan reaksi kepada peristiwa besar itu.

Menghayati lagu dan lirik Wind of Change adalah melihat peristiwa politik di Eropah Timur itu daripada sudut pandangan seniman. Siapa kata seniman tidak layak memberikan reaksi kepada kejadian atau peristiwa melibatkan orang lain?

Menerusi Wind of Change, Scorpions menghantar satu kenyataan politik yang mengalu-alukan angin perubahan dalam sistem politik daripada komunisme kepada kapitalisme. Karya lagu ini menjadi satu lagi bahan sejarah selain runtuhnya Tembok Berlin, kehancuran Kesatuan Soviet dan percantuman kembali Jerman yang terbahagi dua sebelum itu.

Semua ini membuktikan seniman bukan saja bersandar atau bertenggek di atas "bakat" tetapi pemikiran dan kemampuan mengolah, menjadikan realiti kepada karya seni. Kita tidak memerlukan seniman yang hanya berbakat tetapi tidak mempunyai pemikiran yang tajam sebagai jurubicara masyarakat.

Rangkap pertama lirik Wind of Change menjelaskan kefahaman Klause Meine terhadap isu politik di sekitar masyarakatnya.

Beliau mengungkapkan: "I follow the Moskwa, Down to Gorky Park, listening to the wind of change, an August summer night, soldier passing by, listening to the wind of change."

"Moskwa" dalam lirik itu adalah nama sebatang sungai yang membelah bandar raya Moscow dan "Gorky Park" pula sebuah taman yang juga di Moscow. Ini kerana ilham lagu ini menjelma semasa Scorpions di Moscow, Rusia tidak lama selepas kejatuhan Kesatuan Soviet.

Maka makna angin perubahan bukan sahaja kerana percantuman Jerman tetapi yang lebih penting perubahan komunisme kepada kapitalisme di negara-negara bawah Kesatuan Soviet.

Sesetengah pihak ada stigma tersendiri apabila disebut muzik rock atau kumpulan muzik rock. Tetapi kita terpaksa mengakui bahawa rock hanya sejenis muzik yang boleh diisi dengan pelbagai bentuk pemikiran sama ada yang hitam atau putih.

Jenis muzik bukanlah penanda aras kualiti pemikiran penciptanya. Cuma suatu ketika dulu kita mempunyai banyak sekali kumpulan muzik rock tetapi malangnya banyak yang tidak ada idealisme. Kita kena bertanya kepada kumpulan rock kita kenapa lagu-lagu mereka kurang isinya?

Pada pendapat aq, lagu rock kita mungkin banyk isi, tapi isinya hanya difokuskan pada kisah2 percintaan. Tengok sajalah lirik lagu-lagu rock dahulu, tak cukup lirik, bwat pulak Muzik Video tentang sepasang kekasih. Memang la, dah lagu pon jiwang, videonya pon.....JIWANG LA....! haha....


RENUNG-RENUNGKAN, DAN SELAMAT BERUBAH...!
Read more...

Macam-Macam La Kuceing

Hahaha......nie leh jdi wakil manusia tuk prang dunia nie...hahaha...!



Mafia Cing!!!


Nie lagi Jahat,hahaha!




Nie yang dpat upah bnyk nie...!



Add ImageNie lah tali barut dunia Haiwan....haha.!
Read more...