◄ Allah Sentiasa Disisi Kita ►

PerBndingan Antara Proton Dengan Perodua

Topic: perodua Alza...x setanding PROTON EXORA! (Read 322 times)-->http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=1199.0

Topic: Bandingkan Exora dengan MPV Perodua Alza (Read 3749 times)-->http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=1053.0

basically research done properly on this 2 original website:
Perodua dan Proton Malaysia, Sisipan Url...

Protonhttp://www.proton-edar.com.my/
Peroduahttp://www.perodua.com.my/index.php



Tumbesaran BesaQ Klik sinihttp://farm3.static.flickr.com/2559/4135171194_cae2a9fdb6_b.jpg
(REKABENTUK, RUPABENTUK)
Kelebihan rupabentuk Alza berbanding Exora, diorang terus launch dgn Skirting. BodyKit yg simple
tapi merupakan aspek yg diamalkan oleh Nissan,Toyota dan Honda
.option that come with Bodykirt atau dikenali sebagai Full Skirting,
pilihan mudah bayar bawa pulang, bukan Bayar dan Pasang.
rujukan gambar diatas,anda boleh melihat ke'simple'an BK Alza itu,
bandingkan Alza kosong, lihat dengan sedikit sentuhan tanpa keganazan,sudah cukup menggegarkan....
ditambah pula rekabentuk tirus(ala2 sporty)
...
Exora kosong, masih tegap, Nampak garang, Cuma aspek itu perlu ditajamkan lagi....*
(hanya dgn cara cubaan menjadikan exora lebih rapat ke tanah, lowerd/Rim sukan/BK yg tirus2)
Mungkin kerana aspek marketing, Proton menyimpan senjata BK untuk penjualan tahun depan
BK2 diluar ada untuk Exora, cuma ada yg extreme, similar to other, .........*
(just saying BK Prime n Prestige is the only one that tradenmark Proton Exora)

Harga-Harga Exora Vs Alza

klik untuk tumbesaran--->http://farm3.static.flickr.com/2581/4134372393_c483519ee7_o.jpg

.......................... Termahal Auto Exora--RM75,998.00
.......................... Termahal Auto Alza--RM69,999.00
.......................... Termurah Manual Exora--RM57,548.00
.......................... Termurah Manual Alza--RM55,490.00
.......................... (RM, HARGA BEB)


Seperti biasa harga yg ditawarkan berpatutan, pendapat aku....
Rupabentuk come first, second is reason,that come with Space requirement....
Both Alza n Exora win on the own ways.........

cuma korang patut kaji spek murah atau spek mahal ni dia bagi apa?
one thing for spek mahal sure Exora dia bagi Audio Visual Equipment,Alza bagi Skirting (plese ceheck back)

Tambahan ialah maklumat yg aku amik dari pautan paultan berkenaan
dimension beberapa kenderaan seangkatan
kesimpulan saya ialah Alza dan Livina satu kategori
Exora/Avanza 1.5/Rondo/ satu kategori
pendapat saya pula dari segi kategori, yg beli Livina akan nangis sbb Alza lagi murah sama-sama sporty,
Dont jugde Alza n Exora as the same-kategori


Spesifikasi Exora Vs Alza
(SPESIFIKASI/UKURAN)
Aku sentuh 2 benda jer panjang luar dan rim/brek....
Dari segi panjang
Exora 4592mm
Alza 4205mm

Alza with Skirting (BK) 4275mm
Biarpon pendek Alza kelihatan panjang (Tirus), manakala Exora kelihatan tinggi tegap (Debab) heeheeh

Brek pula
Exora Ventilated disk
Alza Disk brake with booster
Blakang both Alza dan Exora guna drumbrek
rim sama 15 alloy(bukan enkei)
Tayar Exora tebal 65, alza guna 55....




Korang Pikir-pikar LAh Ye!!
Bak kata Kawan aku...!
Lu Pukir lA SEndiri!!!